Historie fotovoltaických elektráren v ČR

Princip fotovoltaického článku zná člověk už od dob průmyslové revoluce. Jeho větší využití nastalo v západním světě v 50. letech minulého století, jednalo se však pouze o drobné aplikace související především s vesmírným programem a v málo přístupných místech. Jak je tedy možné, že v současnosti se počet solárních elektráren u nás přehoupl přes 30 tisíc?

Princip fotovoltaického článku zná člověk už od dob průmyslové revoluce. Jeho větší využití nastalo v západním světě v 50. letech minulého století, jednalo se však pouze o drobné aplikace související především s vesmírným programem a v málo přístupných místech. Jak je tedy možné, že v současnosti se počet solárních elektráren u nás přehoupl přes 30 tisíc?

V České republice došlo k instalaci první sluneční elektrárny roku 1998 v Dukovanech. Větší vývoj nastal až s příchodem 21. století, kdy začal růst tlak na využívání obnovitelných energetických zdrojů. Ve světě nastal prudký rozvoj technologií solárního článku a o něco později se situace změnila i u nás.

Podpora pro fotovoltaiku v zákonech
Podporou pro solární elektrárny se stal zákon č. 180 z roku 2005, stanovující dotační podmínky a garantované výkupní ceny. Pokles výkupních cen za rok byl určen maximálně na 5 %.

Podpora ze strany státu však stále nebyla dostatečná a tomu odpovídala i celkově nízká hodnota instalovaných výkonů. K boomu výstavby slunečních elektráren došlo až v roce 2008, kdy vlivem výroby levnějších panelů v Číně klesly dostatečně náklady na pořízení potřebných technologií.

Největší solární elektrárna v ČR
První velké elektrárny vznikaly díky garanci vysokých výkupních cen jako houby po dešti v letech 2009 až 2010. Největší z nich je komplex Ralsko, kde 5 samostatných elektráren v jednom souboru dává dohromady výkon skoro 60 MW. Další elektrárny pak měly obvykle výkon od 5 do 40 MW.

Rozmach solárních elektráren skončil v roce 2010 kvůli novele zákona, která omezila podporu pro velkoplošné elektrárny. Další instalace, obvykle ve formě střešního provedení, už poté dosahovaly především menších výkonů. Dnes představuje počet solárních elektráren u nás 3 až 4 % celkové výroby elektrické energie.


Jak na projekt

Dozvědět se více

Navštivte nás na některém z veletrhů na téma bydlení a vytápění nebo nás jen kontaktujte a rádi za vámi nezávazně kamkoli přijedeme, posoudíme současný stav topné soustavy, spočítáme tepelné ztráty objektu (při uzavření smlouvy zdarma).

 

Vyslechneme si vaše přání a navrhneme řešení, které vám bude vyhovovat. Postaráme se o realizaci k vaší plné spokojenosti a dotace vyřídíme za vás!!!