Praktické rady na úsporu energie v rodinném domě

Slouží k bydlení a k celé řadě dalších účelů. Žádný div, že rodinný dům bývá náročný na spotřebu energií, jejichž rostoucí ceny z něj mohou udělat žrouta, řádně provětrávajícího vaši peněženku. Stačí dbát několika opatření ke snížení spotřeby energií a finanční úspory se vyšplhají k mnoha tisícovkám korun ročně. V našem článku si ověříte, zda děláte vše pro úsporu energie v rodinném domě.

Slouží k bydlení a k celé řadě dalších účelů. Žádný div, že rodinný dům bývá náročný na spotřebu energií, jejichž rostoucí ceny z něj mohou udělat žrouta, řádně provětrávajícího vaši peněženku. Stačí dbát několika opatření ke snížení spotřeby energií a finanční úspory se vyšplhají k mnoha tisícovkám korun ročně. V našem článku si ověříte, zda děláte vše pro úsporu energie v rodinném domě.

Zateplit
Nové stavby musí mít průkaz o energetické náročnosti nejméně ve třídě C, řada starších budov však takové úrovně nedosahuje. O vylepšení se postaráte především zateplením včetně výměny oken a vchodových dveří. Důsledek poznáte takřka ihned a zásadně se projeví i snížením ceny za vytápění.

Vytápět
Ke značným úsporám vede též volba vhodného druhu vytápění. Moderní způsoby vytápění jsou nákladnější na pořízení, ovšem investice do nich se obvykle rychle vrátí. Disponují efektivní regulací a umí fungovat i v kombinaci několika druhů (tepelné čerpadlo, kotel na tuhá paliva, solár).

Vyvětrat
Další úniky tepla vykazuje větrání. Samozřejmostí by mělo být větrání plně otevřenými okny krátkou dobu. Ještě efektivnější a hlavně mnohem komfortnější je použití rekuperačního větrání, které kromě minimálních úniků tepla dokáže průběžně vytvářet vzduchovou pohodu uvnitř domu.

Ohřívat
K energetickým úsporám význačně přispívá akumulační nádrž s využitím obnovitelných zdrojů tepla. Místa odběru TUV od ní někdy bývají značně vzdálena, proto je ideální řádná izolace potrubí a vybavení přívodů nuceným oběhem. Teplá voda pak teče hned a ne až po odtočení studené.

Oteplit
Svou roli v šetření energií hrají také žaluzie oken a dveří. V zimě se doporučuje vytáhnout je naplno přes den a umožnit slunečnímu záření ohřívat byt. Jedná se o významný tepelný příspěvek. Podobně v létě je vhodné co nejvíce zabránit slunci ohřívat byt a tím ušetřit práci klimatizaci.


Jak na projekt

Dozvědět se více

Navštivte nás na některém z veletrhů na téma bydlení a vytápění nebo nás jen kontaktujte a rádi za vámi nezávazně kamkoli přijedeme, posoudíme současný stav topné soustavy, spočítáme tepelné ztráty objektu (při uzavření smlouvy zdarma).

 

Vyslechneme si vaše přání a navrhneme řešení, které vám bude vyhovovat. Postaráme se o realizaci k vaší plné spokojenosti a dotace vyřídíme za vás!!!